Reizen met het openbaar vervoer mag, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer (ov) als het echt nodig is en u geen ander vervoer heeft.

Wanneer kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer? Wat betekent een ‘noodzakelijke’ reis?

Reis alleen met het openbaar vervoer (ov) als het echt nodig is en u geen ander vervoer heeft. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg plek is voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Is uw reis echt noodzakelijk en heeft u geen andere reismogelijkheden? Dan kunt u met het ov reizen. Denk bij ‘noodzakelijk’ aan de volgende situaties:

 • U heeft een afspraak in het ziekenhuis.
 • U bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
 • U moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
 • U moet een schoolexamen afleggen.
 • U bent een gescheiden ouder en uw kind woont wisselend bij 1 van de ouders.

Ga altijd voor uzelf na of er echt geen andere reismogelijkheden zijn. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals voor en na de reis handen wassen Geef elkaar de ruimte en houd 1,5 meter afstand op de stations, perrons en bij de haltes. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?

Reis alleen met het openbaar vervoer als het echt niet anders kan. Mocht u met het openbaar vervoer of de trein reizen dan zijn. Belangrijkste maatregelen die u kunt nemen:

 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes
 • Volg de instructies van de conducteurs en controleurs op.
 • Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vermijd drukte.

Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.

Ik moet mijn kind(eren) naar de kinderopvang, basisschool of sportvereniging brengen? Kan ik met het openbaar vervoer en/of de trein reizen?

Het dringend advies is dat u uw kind(eren) lopend of met de fiets naar de kinderopvang, school of de sportvereniging brengt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u met uw eigen auto reizen indien mogelijk of met het openbaar vervoer.

Ik heb een kwetsbare gezondheid. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kunt u voorlopig beter niet met het openbaar vervoer reizen. Moet u toch ergens dringend zijn en heeft u geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in uw omgeving of reis per taxi.

Wat moet ik doen als ik denk dat er een geïnfecteerde reiziger of conducteur in de trein of bus zit?

U hoeft dan niets anders te doen dan normaal.

Worden de kaartjes nog gecontroleerd in het openbaar vervoer?

Jazeker. In heel Nederland is gewoon kaartcontrole in het openbaar vervoer. De medewerkers kunnen u vragen om zelf uw chipkaart voor het controleapparaat te houden.

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?

De NS en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

Blijven de internationale treinen rijden?

Sommige internationale treinen rijden nog wel, anderen niet. Reis alleen met een internationale trein als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor uw werk als zorgverlener. Ook moet u zich houden aan de regels die gelden in de landen waar u doorheen reist. Bijvoorbeeld in België en Frankrijk is het dragen van een mondkapje in de trein en op de stations verplicht. In Duitland is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Als u toch een treinreis moet maken, raadpleeg dan kort voor vertrek de reisplanner of website van uw vervoerder. Het vervoer van goederen over het spoor gaat wel gewoon door.

Wordt het niet te druk in het openbaar vervoer als de maatregelen worden versoepeld?

Doel is drukte te vermijden in het openbaar vervoer. Dus op perrons, stations en bij haltes blijft anderhalve meter afstand houden belangrijk. In bussen, trams, metro’s en treinen zal dat niet altijd mogelijk zijn. Daarom is het advies een niet medisch mondkapje te dragen, en vanaf 1 juni is dat verplicht in het openbaar vervoer. Reis alleen met het openbaar vervoer (ov) als het echt nodig is en u geen ander vervoer heeft. Zo kunnen we zorgen voor voldoende plek voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Ook duiden vervoerders aan waar u mag gaan zitten. Volg de aanwijzingen op de informatieborden en van het personeel.

Wanneer is het openbaar vervoer weer toegankelijk zoals voor corona?

Dat is nog niet te zeggen. Stap voor stap versoepelen we de corona-maatregelen en kijken we hoe we met afspraken met bijvoorbeeld scholen en bedrijven over lesuren en openingstijden het gebruik van het openbaar vervoer kunnen spreiden.

Welke regels gelden er voor het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer?

Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer (ov) verplicht.

Ik maak gebruik van de veerdienst. Moet ik een mondkapje dragen?

Ook als u gebruik maakt van een veerdienst, is het dragen van een niet-medisch mondkapje vanaf 1 juni verplicht.