Wat verandert er in 2020?

Wie zit er achter een bedrijf?

Bedrijven zijn voortaan verplicht in het handelsregister van de Kamer van Koophandel aan te geven wie de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft. Dit is het gevolg van EU-regels en moet financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen, tegengaan.

De regel geldt voor bv's, vof's, cv's, stichtingen, verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen, coöperaties en (niet-beursgenoteerde) nv's.

Kleineondernemersregeling anders

De regeling voor kleine ondernemers wordt versimpeld. Als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar maakt hoef je helemaal geen btw in rekening te brengen en dus ook geen btw-aangifte te doen ieder kwartaal.

Tot nu toe trokken kleine ondernemers de btw die ze zelf moesten betalen af van de btw die ze aan klanten rekenden. Was het bedrag dat overbleef minder dan 1883 euro? Dan hoefde je maar een gedeelte of helemaal geen btw te betalen.

Btw-nummer wordt btw-id

Eenmanszaken moeten vanaf 1 januari hun nieuwe btw-identificatienummer gebruiken. Zzp'ers hebben dat btw-id de afgelopen tijd gekregen, ter vervanging van hun oude btw-nummer. Want in dat nummer was hun burgerservicenummer verwerkt en dat maakte het gevoelig voor identiteitsfraude.

Nieuwe regeling voor fiets van de zaak

Werknemers kunnen voortaan via hun werk een fiets krijgen voor woon-werkverkeer. De bijtelling is 7 procent. In de praktijk kost dat je dan 5 euro per maand voor een fiets van 2000 euro.

Maar pas op! Als je nu nog een reiskostenvergoeding krijgt, dan raak je die kwijt voor de dagen dat je met die fiets naar je werk gaat.

Massaclaims makkelijker

Het wordt voor gedupeerde consumenten en bedrijven makkelijker om bij de rechter gezamenlijk een schadevergoeding te claimen bij een bedrijf. Dat wordt geregeld in een nieuwe wet. De rechter stelt in één procedure vast of de veroorzaker aansprakelijk is en wat die moet betalen. De uitkomst is bindend voor alle gedupeerden, tenzij je voor een procedure zegt dat je niet wil meedoen.