Hier vind je antwoorden op vragen over het gebruik van het mondkapje.

Moeten contactberoepen, zoals een kapper, schoonheidsspecialist en pedicure, verplicht een mondkapje dragen?

Nee dat is niet nodig. Het staat mensen met een contactberoep wel vrij om een niet-medisch mondkapje te dragen. Dit dient een mondkapje te zijn dat niet in de zorg wordt gebruikt.

Belangrijk is dat voorafgaand aan een bezoek aan bijvoorbeeld een kapper een check wordt gedaan. Dat houdt in dat medewerkers bij het maken van een afspraak de klant vraagt naar eventuele verkoudheidsklachten of koorts, zowel bij de klant zelf als in de thuisomgeving. Bij verkoudheidsklachten of koorts moet de klant thuisblijven. Dit geldt ook voor de medewerker.

Bij contactberoepen - zoals een kapper, schoonheidsspecialist en pedicure - kan de 1,5 meter afstand houden in het geding komen. Er kan in een aantal gevallen ook aan extra bescherming, zoals het plaatsen van schermen, gedacht worden.

Moet ik (als klant) een mondkapje dragen bij de kapper?

Nee dat is niet nodig. Als u tenminste 24 uur vrij van verkoudheidsklachten of koorts bent dan kunt u naar uw afspraak.

Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius?

Blijf thuis. Ziek uit. Heeft een huisgenoot verkoudheidsklachten en koorts? Blijf thuis totdat iedereen 24 uur klachtenvrij is. Wees eerlijk over eventuele verkoudheidsklachten en/of koorts bij uzelf en uw huisgenoot. Als er in tussen het maken van de afspraak en de datum van de afspraak iets verandert in uw situatie, annuleer of verzet dan uw afspraak. 

Moet ik mondkapje dragen als ik naar buiten ga?

Dit is niet nodig. Slechts in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is in het OV per 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers en medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt.

Krijg ik mondkapje van de overheid?

Nee. Voor persoonlijk gebruik buiten de zorg kunt u een niet-medisch mondkapje dragen. U kunt dit niet-medisch mondkapje zelf kopen of maken. Een instructie voor het zelf maken volgt binnenkort.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken in hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen?

U kunt een niet-medisch mondkapje onder meer kopen bij de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. U kunt wegwerp mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. U kunt ook een niet-medisch mondkapje van textiel kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Beschermt een niet-medisch mondkapje mij tegen het coronavirus?

Nee. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf, maar kan de mensen rondom u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen.

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medische mondkapje?

Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

Hoe verhoudt het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer zich met het gedeeltelijk verbod op gezicht bedekkende kleding in het openbaar vervoer?

Het verbod op gezicht bedekkende kleding blijft gewoon van kracht. Die wet kent echter een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid is het verbod niet van toepassing. In het OV geldt vanaf 1 juni de verplichting om een mondkapje te dragen. Zo lang die verplichting geldt, is het verbod dan ook niet van toepassing in het OV.

Mag ik een mondkapje dragen in het onderwijs en in overheidsgebouwen?

De Wet verbod op gezicht bedekkende kleding is van toepassing op het onderwijs en in overheidsgebouwen. In het onderwijs en in overheidsgebouwen geldt de verplichting om een mondkapje te dragen niet.