Driekoningen is een christelijke feestdag die valt op 6 januari. In veel plaatsen in Nederland wordt het niet (meer) uitgebreid gevierd, maar in sommige steden wordt het nog groots gevierd, met een intocht met kamelen en schapen. Wat wordt er eigenlijk gevierd met Driekoningen?

Wat wordt er gevierd met Driekoningen?

Op 6 januari wordt een Bijbelse gebeurtenis herdacht, namelijk dat de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor op zoek gingen naar de koning der Joden. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar de pasgeboren baby Jezus.

“Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen.”

De Wijzen uit het Oosten (Matteüs 2:1-23)

Maar wie waren de drie koningen eigenlijk?

Langs de deuren

In sommige regio’s in Nederland gaan kinderen met Driekoningen langs de deuren. Ze verkleden zich als de Drie Koningen en zingen liedjes. In ruil daarvoor krijgen ze snoep of ander lekkers. Ze hebben een lampion of een stok met verlichte ster bij zich.

Wist je dat…

Nederlanders vaak op Driekoningen hun kerstboom de deur uit doen? De boom ná 6 januari in huis laten staan, zou ongeluk brengen!