Op donderdag 8 oktober vindt er een bijzondere viering plaats. Het Prins Bernard Cultuurfonds bestaat dan namelijk 80 jaar. Bij de viering zal een heel speciale gast aanwezig zijn: Zijne Majesteit De Koning! Het New Life Choir Groningen, het koor dat bestaat uit Syrische (en één Irakese) nieuwkomers, mag tijdens de viering optreden. Net in Nederland sprak met koorlid Samar Dijkman over hoe het is om voor de koning op te mogen treden en hoe belangrijk het koor is voor de leden.

Samar vertelt: “Het Prins Bernard Cultuurfonds heeft ons geweldig ondersteund. De cultuursector heeft het nu niet makkelijk, het zijn echt moeilijke tijden, maar we willen heel graag nu iets teruggeven. En het is natuurlijk een grote eer om voor de koning op te treden.”

Dat is voor hen niet de eerste keer, op koningsdag 2018 traden zij ook voor de koning op. Maar: “Het blijft heel spannend,” volgens Samar. Daarnaast kunnen ze in verband met het coronavirus nu niet met het hele koor optreden, dus het zal een andere ervaring worden. Na maanden online repeteren kunnen ze gelukkig wel sinds een paar weken weer samen repeteren. Natuurlijk op anderhalve meter afstand, in een grote en goed geventileerde ruimte.

Voor de leden van het New Life Choir Groningen betekent het koor meer dan alleen samen zingen. “De belangrijkste effecten die het koor heeft, zijn het tegengaan van de eenzaamheid en het bevorderen van de integratie,” vertelt Samar. “De omgeving heeft vaak een belangrijk effect op mensen. Bij ons werkt dat precies zo! We enthousiasmeren elkaar en nemen elkaar mee.”

 

Een doel van het New Life Choir Groningen is met hun optredens andere nieuwkomers te inspireren.  Laat je inspireren en kijk op donderdag 8 oktober vanaf 12:00 via deze link! https://www.cultuurfonds.nl/livestream