Er wordt gezegd dat je een officiële bezoeker bent geworden in Syrië. Ik weet dat je er al eerder was en dat je het land zonder uitnodiging en zonder visum was binnengekomen. De foto's die voor de officiële aankondiging van je bestaan waren gepubliceerd, bewezen dat je daarvoor de Syriërs al was gaan bezoeken.

Toen ik nog in Syrië was, voor de oorlog, was ik niet bang om te sterven aan een virus of een epidemie. Ik wou dat ik in mijn bed kon sterven zonder te weten dat ik al dood was. Maar ik was er vast van overtuigd dat ik aan kanker zou sterven. Dit is geen wens. Maar ik wist het zeker omdat ik geboren ben in een regio waar een voormalig vice-president van Hafez al-Assad in de jaren tachtig er voor koos om nucleair afval van buiten Syrië te begraven. Een aantal van mijn familieleden stierf aan kanker, dus ik dacht dat mijn lot hetzelfde zou zijn.

Door een speling van het lot verliet ik toen ik klein was mijn dorp aan de rand van de woestijn, om bij mijn familie in Aleppo te gaan wonen. Aleppo, waar ik later meer van hield dan van welke andere stad dan ook. Misschien heb je ooit gelezen over de geschiedenis van Aleppo. En misschien niet omdat je een jong en roekeloos nieuw virus bent. Maar ik zal je vertellen wat binnen je vakgebied valt als een virus. Aleppo, de trotse stad, werd elk decennium geplaagd door een epidemie die het leven van duizenden inwoners eiste.

Tijdens de beroemde aardbeving van 1822 verspreidde de "pest" zich in de stad. Het was een verwoestende klap. De aardbeving verwoestte tweederde van de stad en meer dan vijfentwintigduizend mensen kwamen om het leven. Dat was ongeveer een kwart of een derde van de stadsbevolking. Elke lezing van de geschiedenis van Aleppo kan op de een of andere manier een lezing van de geschiedenis van epidemieën betekenen. Later was cholera een jaarlijkse bezoeker die het leven van velen eiste. Maar dat werd later minder. Ik herinner me echter nog steeds dat er veel gepraat werd over cholera in Aleppo. We werden er op school voor gewaarschuwd , en er was de noodzaak om aandacht te besteden aan hygiëne.

Later ging het goed. Er was geen ernstige epidemie in Syrië of Aleppo tot de Syrische revolutie in 2011 zich verspreidde naar Aleppo. Voor de oorlog schepte het Syrische regime op over het gezondheidssysteem. Het was uitstekend en de medicijnen waren gratis. Het kan aan de ene kant waar zijn, maar aan de andere kant verkeerd.

Ik heb drie jaar in het Universitair Ziekenhuis van Aleppo gewerkt. Het is het grootste ziekenhuis onder de ziekenhuizen in de noordelijke en noordoostelijke provincies van Syrië. Ondanks de beschikbaarheid van apparaten en diensten en de beschikbaarheid van deskundig medisch personeel, bestond er corruptie en angst. Er was bijvoorbeeld een chirurg die kandidaat was om minister van Volksgezondheid in de regering te worden. Hij ging altijd naar de afdeling chirurgie waar hij zijn pijp rookte in de vergaderzaal van de chirurgen. Pijprook kroop in nabijgelegen operatiekamers. Niemand durfde hem echter te vragen te stoppen met roken.

Nadat de gevechten in Aleppo waren geïntensiveerd, werd de gezondheidssituatie erg slecht. In 2013 verspreidde Leishmania zich onder kinderen, die velen van hun gezichten en handen bezette. Vervolgens hebben we zoveel mogelijk geprobeerd de verspreiding van deze parasitaire ziekte te beteugelen zoals ze tegenwoordig proberen jouw verspreiding te stoppen. Maar met de vernietiging van ziekenhuizen en klinieken en het gebrek aan elektriciteit en schoon water was de situatie een hel.

Als je erop staat de Syriërs aan te vallen, kun je spraakmakend zijn en alleen diegenen aanvallen die de macht in het land hebben. Deze zijn gevaarlijker en hebben meer dodelijke mogelijkheden dan jij.

En hier ben je dan, Syrië binnenkomend, met een vernietigde gezondheidsinfrastructuur en een wildgroei aan overvolle vluchtelingenkampen. Internationale rapporten hebben verklaard dat de verspreiding van het virus in Syrië kan leiden tot een grote humanitaire ramp. Ik hoop dat je aardig bent voor de Syriërs. Als je erop staat de Syriërs aan te vallen, kun je spraakmakend zijn en alleen diegenen aanvallen die de macht in het land hebben. Deze zijn gevaarlijker en hebben meer dodelijke mogelijkheden dan jij. Wees geen triviaal, inferieur virus dat zwakke kampbewoners of arme mensen die op broodlijnen staan, aanvalt.

Je hoeft dit bericht niet te beantwoorden, en ik wil graag dat je dat niet zult doen en bij mij uit de buurt blijft. Maar ik hoop dat je een gerespecteerd virus zal worden en overtuigd zult zijn van mijn suggesties aan jou.

Met vriendelijke groet,