Scholen en kinderopvangverblijven moeten net als eet- en drinkgelegenheden de deuren sluiten tot en met 6 april. En er zijn nog heel veel andere maatregelen. Lees hieronder een kleine selectie van de maatregelen.

Nederland ook op slot voor asielzoekers

Vreemdelingen die in Nederland aankomen, zullen niet worden toegelaten tot de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), zegt het kabinet. "Er zal geen identificatie en registratie plaatsvinden en gehoren door de IND zullen niet langer doorgang vinden", staat in de brief van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) zondagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Waar de asielzoekers dan terechtkunnen is niet duidelijk.

Alle moskeeën dicht

Alle Nederlandse moskeeën blijven voorlopig gesloten. De regionale islamitische organisaties hebben daartoe besloten na urenlang overleg. Ze vinden het niet langer verantwoord om open te blijven gezien de situatie met het coronavirus. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april.

Eerder werd het vrijdaggebed al opgeschort in alle moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland. Abdelhamd Bouzzit van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden spreekt van een moeilijk en emotioneel besluit. "We hadden nooit gedacht dat we alle moskeeën zouden sluiten in Nederland", zegt hij.

Ook Albert Heijn vraagt: doe boodschappen zoals u dat normaal ook doet

Albert Heijn laat na vragen van de NOS weten dat vooral zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta meer worden verkocht. Het bedrijf zegt dat winkels meerdere malen per dag bevoorraad worden en dat er hard gewerkt wordt om de schappen goed gevuld te houden.

"U kunt ons helpen door boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet", schrijft het bedrijf in een mail die naar klanten is gestuurd.

Sommige filialen van Jumbo hanteren kortere openingstijden, om ervoor te zorgen dat de bevoorrading kan doorgaan. Ook wordt er extra personeel gezocht, omdat meer medewerkers zich ziek melden en er meer mensen nodig zijn om lege schappen te vullen.

PostNL blijft post en pakketjes bezorgen

PostNL zet de bezorging van post en pakketten gewoon voort. Consumenten hoeven tot nader order niet meer op een scanner te tekenen voor ontvangst van een pakket of een aangetekende verzending. De bezorger zal dat namens de ontvanger doen door de laatste drie tekens van het nummer van paspoort of rijbewijs te noteren na ontvangst.