In Syrië is gisteravond de eerste officiële coronabesmetting gemeld. Volgens gezondheidsminister Al-Yaziji gaat het om een 20-jarige vrouw, die twee weken in quarantaine wordt gehouden. De afgelopen weken weersprak de Syrische regering berichten van oppositiegroeperingen dat het virus het land had bereikt. Buurlanden en bondgenoten van president Assad, waaronder Iran, zijn zwaar getroffen door het coronavirus.

In reactie op de eerste besmetting heeft Assad het openbaar vervoer in Damascus stilgelegd en scholen, horeca en parken gesloten. Volgens staatsmedia is er amnestie verleend aan een onbekende hoeveelheid gevangenen om de drukte in gevangenissen te beperken.

De Verenigde Naties en hulporganisaties maken zich grote zorgen over de schade die het virus in Syrië kan aanrichten. De gezondheidszorg is na negen jaar oorlog volledig uitgeput. Ruim zes miljoen vluchtelingen leven in kampen dicht op elkaar, waar in quarantaine plaatsen geen mogelijkheid is. Volgens De Volkskrant zijn er in het hele land slechts vier beademingsapparaten.