Zoals verwacht heeft premier Rutte op de persconferentie bekendgemaakt dat het aangekondigde versoepelingen per 1 juni doorgaan. Dat is volgens hem verantwoord, gezien de cijfers over de corona-epidemie en het laatste advies van het Outbreak Management Team.

Maar het is dan nog belangrijker dat iedereen zich aan de regels houdt, zoals zoveel mogelijk thuis werken, 1,5 meter afstand houden en thuis blijven met klachten. "Een tweede corona-uitbraak is ook heel slecht voor de economie."

Basisscholen vanaf 8 juni weer helemaal open

Basisschoolleerlingen gaan vanaf 8 juni hoogstwaarschijnlijk weer helemaal opengaan. Sinds vorige week gaan kinderen halve dagen of een paar hele dagen per week naar school. Dat leidt tot onduidelijkheid voor kinderen en voor ouders is het lastiger om hun werk te organiseren. Ook de Buitenschoolse Opvang (BSO) gaat weer helemaal open.

Middelbare scholen, die ook vanaf 1 juni weer opengaan, moeten fysiek onderwijs gaan geven. Een aantal scholen wilde dat pas na de zomervakantie weer gaan doen. Ook leerlingen onderling moeten anderhalve meter afstand houden.

Mbo-, hbo- en wo-studenten gaan vanaf 15 juni weer op de instellingen toetsen maken.

Personeel telt niet mee in 30-personenregel

Medewerkers van restaurants, bioscopen en theaters tellen niet mee in het maximumaantal van 30 mensen dat vanaf 1 juni binnen aanwezig mag zijn. Premier Rutte zegt dat het eerdere plan, waarbij de medewerkers wél meetelden, niet goed uitvoerbaar is.

Voor bioscopen en theaters geldt de 30-personenregel per zaal. Een bioscoop met zes zalen kan dus 180 bezoekers ontvangen, mits ze 1,5 meter afstand kunnen houden. Het aantal bezoekers van een museum wordt afhankelijk van het beschikbare aantal vierkante meters.

Het kabinet heeft erover gesproken om de horeca al het hele pinksterweekend open te laten gaan, maar ziet daarvan af uit vrees dat het anders te druk wordt. Rutte zei dat gasten in de horeca 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, maar dat leden van hetzelfde huishouden wel dichter bij elkaar mogen zitten. Ook dat is een wijziging van het eerdere voornemen.

Rutte zei dat het logisch is dat sommige beroepsgroepen zich afvragen waarom zij niet aan de slag mogen en andere beroepsgroepen wel. Hij vindt die vraag begrijpelijk, maar wijst erop dat je oog moet hebben voor het grote geheel. Als iedereen tegelijk weer begint, leidt dat tot te veel drukte. "Daar zit geen waarde-oordeel achter, maar wel een risico-inschatting", zei Rutte.

Daarom blijft een aantal bedrijven en instellingen nog dicht, zoals coffeeshops, sauna's, sportclubs, seksbedrijven, sport- en verenigingskantines. Die blijven tot 1 september gesloten. Over de openstelling van evenementen en discotheken is nog niets zeker.

Rutte tegen kinderen en jongeren: 'Kom met ideeën'

De premier richt zich in de persconferentie speciaal tot Nederlandse kinderen en de jeugd. Hij maakt ze een groot compliment en toont begrip dat ze soms kwaad en somber waren over de maatregelen. "Het is aan mede jullie te danken dat er veel minder mensen in het ziekenhuis zijn gekomen."

Rutte vraagt de jongeren en kinderen om mee te denken en mee te praten over de Nederlandse corona-aanpak. "Kom met ideeën, praat over in de klas en laat het ons weten."