"We zien dat dit nu hard nodig is. Het gaat om kinderen, waarvan de ouders zijn overleden of vermist zijn en deze kinderen zitten op Lesbos in hele slechte omstandigheden. Leiden is van oudsher een stad van vluchtelingen, ik heb er alle vertrouwen in dat wij deze kinderen op een goede manier kunnen opvangen." Aldus Lenferink van Leiden, burgemeester van Leiden tegen de NOS.

De burgemeester reageert op een oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. In hun oproep van donderdag 5 maart vragen zij aan gemeenten om 500 vluchtelingenkinderen uit de Griekse overbevolkte kampen te halen. Zij zouden zich moeten verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. Dit is volgens de organisaties de enige manier om het Nederlandse kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat 500 vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland geboden kan worden.

De organisaties doen deze oproep naar aanleiding van het openstellen van de grenzen door de Turkse president.  In hun oproep staat: “Mensen die in de machtsstrijd tussen het Turkije van Erdogan en de Europese Unie als pionnen op een schaakbord naar de grens met Europa worden doorgelaten, wacht de harde hand van Frontex en de Griekse kustwacht.”

Discussie bij gemeenten

Naast Leiden hebben inmiddels ook andere gemeenten interesse getoond om gehoor te geven aan de oproep. Gemeenten zoals Nijmegen, Utrecht, Tilburg, Zwolle, Den Haag, Haarlem en Groningen zijn aan het discussiëren over het aantal kinderen dat ze kunnen ontvangen. In Middelburg heeft de ChristenUnie opgeroepen om ook kinderen op te vangen. En in Nijmegen zegt GroenLinks raadslid Jeanine Brummel-Ahlaloum: “Als de regering niets regelt, geven we zelf een signaal af. Het liefst laten we een deel van die kinderen zo snel mogelijk komen.”

Een meerderheid van de gemeenteraad gemeente Arnhem heeft inmiddels ook besloten om mee te willen werken aan de opvang. Op Twitter reageert VluchtelingenWerk Nederland verheugd op het besluit van de gemeente Arnhem. “Ook een meerderheid in Arnhem sluit zich aan bij de 'coalition of the willing' om 500 kinderen van de Griekse eilanden in Nederland op te vangen! #500kinderen #gemeentenaanzet. Welke gemeente volgt?”