Nieuwsoverzicht 06-11-2018

"Stop met filmen van ongelukken". En vooral in zorg meer overheidsgeld. Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

"Stop met filmen van ongelukken"   

Het Rode Kruis begint een campagne op sociale media tegen het filmen van  gewonden na een ongeluk. De organisatie heeft 700 mensen laten ondervragen en zegt dat 90 procent van de Nederlanders het filmen bij ongevallen onacceptabel vindt.                                

Het Rode Kruis wijst erop dat je de tijd die je gebruikt om te filmen ook kunt benutten om 112 te bellen en hulp te verlenen. In de eerste minuten na een ongeluk is tijd van levensbelang.     

Van de ondervraagden vindt twee derde dat het vastleggen van noodsituaties wel van pas kan komen als er bewijs moet worden geleverd.

Vooral in zorg meer overheidsgeld  

De uitgaven in de publieke sector zijn tussen 1998 en 2015 met 3 procent per jaar toegenomen. Dat kwam vooral door de toegenomen dienstverlening in de zorg en het onderwijs, meldt het SCP.

In 1998 gaf de overheid aan publieke voorzieningen 74 miljard euro uit. In  2015 was dat gestegen tot 123 miljard euro. De onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau schrijven dat toe aan de gestegen personeelskosten, die zo'n twee derde van de totale uitgaven beslaan.                              

In de zorg nam de dienstverlening toe door onder meer de vergrijzing. Er ging vooral meer geld naar curatieve zorg.

Veel nepperij op sociale media 

Consumenten zijn vorig jaar voor bijna 5 miljoen euro opgelicht door nepwinkels op sociale media. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die vandaag een campagne begint om te wijzen op de risico's van shoppen via  sociale media.                        

De ACM kreeg honderden klachten binnen van consumenten over bijvoorbeeld aankopen die niet worden bezorgd, namaakmerkkleding of producten die heel anders blijken te zijn dan op een foto.

Op sociale media is de verleiding om te kopen soms groot, omdat aanbiedingen vaak persoonlijk gericht zijn. Dan zijn mensen niet altijd even alert.