Nieuwsoverzicht 07-11-2018

Meer vrouwen onder topverdieners. En lerarenopleiding op de schop. Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

Vandaag is de Kraanwaterdag

Een dag waarop we op basisscholen in Nederland aandacht vragen voor het drinken van kraanwater. Want kraanwater is duurzaam, lekker en gezond.

Meer vrouwen onder topverdieners

Een steeds groter deel van de topverdieners bij grote bedrijven is vrouw. Tussen 2010 en 2017 steeg het percentage vrouwen onder de werknemer die het best verdienen van 15 naar ruim 20, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er is alleen gekeken naar organisaties met minimaal 500 werknemers. Het gaat zowel om de private als de publieke sector. Het CBS schrijft een deel van de ondervertegenwoordiging van vrouwen onder de topverdieners toe aan het feit dat zij vaker parttime werken.

Advies:lerarenopleiding op de schop

De Onderwijsraad adviseert om de hele manier van het opleiden van docenten op de schop te nemen. Iedere leraar moet volgens de raad dezelfde basisopleiding krijgen. De keuze voor een leeftijd groep of een vak komt daarna. Met dit plan kunnen leraren makkelijker overstappen tussen de middelbare school en het basisonderwijs. Ook hoeven ze zich niet te beperken tot één vak en kunnen ze zich breder ontwikkelen en meer variëren binnen hun loopbaan. De Onderwijsraad denkt dat het beroep van leraar met het plan aantrekkelijker wordt.