Nieuwsoverzicht 10-10-2018

Onveilige spoorwegovergangen dicht. En "Roofkunst in 42 Nederlandse musea". Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

Onveilige spoorwegovergangen dicht

ProRail gaat volgende week zelf beginnen met het blokkeren van gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergangen met betonblokken. Dat zegt topman Pier Eringa van de spoorbeheerder in De Telegraaf. Hij wil inspraakprocedures niet langer afwachten.
Eringa zegt in de krant dat hij daarmee vooruitloopt op "bureaucratie en slappe knieën". Hij begrijpt niet dat omwonenden van gevaarlijke overwegen zich blijven verzetten tegen sluiting.

De ProRail-baas vindt het onverantwoord om nog langer te wachten. "Het overleg gaat soms eindeloos door. Als er weer een ongeluk gebeurt, willen wij niet het verwijt krijgen dat we niks doen. Dat is niet meer uit te leggen", zegt Eringa.

Onderzoek visumplicht Surinamers   

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen afgeschaft of versoepeld kan worden. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse   Zaken zegt dat tegen persbureau ANP.

Minister Blok komt daarmee tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Daar hebben ze nu nog een financiële garantstelling of officiële uitnodiging van familie voor nodig.
Omdat Nederland deel uitmaakt van de Schengenzone kan het kabinet niet zelf de visumplicht afschaffen. De Europese Commissie moet met een voorstel komen.  

"Roofkunst in 42 Nederlandse musea"

In 42 Nederlandse musea staat kunst die mogelijk is gestolen van Joden, voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is de conclusie na jarenlang onderzoek door de musea zelf, schrijft Trouw.
Het gaat om 170 verdachte schilderijen, tekeningen en sculpturen.
Online is een openbare inventarisatie te vinden, bedoeld om het werk terug te geven aan de rechtmatige eigenaren.
De organisatie die onderzoek doet naar de herkomst van kunstwerken in de musea heeft het werk nog niet afgerond. Op de website Museale Vverwervingen staat een overzicht van alle betrokken objecten vanaf 1933.