Nieuwsoverzicht 11-10-2018

160 geradicaliseerde moslims worden door gemeenten gevolgd. En democratieles voor alle scholieren. Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

Zeker 160 geradicaliseerde moslims worden door gemeenten gevolgd

Gemeenten en veiligheidsdiensten houden minstens 160 geradicaliseerde moslims in Nederland in de gaten. Vooral in Amsterdam (59), Den Haag ("enkele tientallen") en Rotterdam (38) wordt de radicalisering actief gevolgd, staat in een inventarisatie van de Volkskrant onder 25 gemeenten.

De gevolgde individuen vallen onder de PGA (persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme). Sinds 2015 krijgen meerdere gemeenten elk jaar zes miljoen voor deze aanpak. 

Democratieles voor alle scholieren

Alle middelbare scholieren kunnen vanaf volgend jaar een keer een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt er bijna vijf miljoen euro voor uit. Per dag kunnen duizend leerlingen terecht in het gebouw in Den Haag. 

 Het belangrijkste doel is leerlingen kennis te laten maken met de beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van de rechtsstaat.

11,2 miljoen euro voor Giro 555-actie Sulawesi

De inzamelingsactie voor Sulawesi op Giro 555 heeft een voorlopig eindbedrag opgeleverd van 11,2 miljoen euro. Dat is gisteravond bekendgemaakt in het tv-programma Pauw.

Op radio en tv is de hele dag aandacht besteed aan de gevolgen van de ramp op het Indonesische eiland eind september. In Beeld en Geluid in Hilversum zaten bekende Nederlanders in een belpanel om de telefoon op te nemen.

Er waren optredens en workshops en er werd Indonesisch gekookt en gedanst.