Nieuwsoverzicht 23-11-2018

Minder armoede bij Nederlanders. En lager opgeleiden helpen ander meer. Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

SCP: minder armoede bij Nederlanders

Steeds minder Nederlanders leven in  armoede. In 2016 ging het om bijna een miljoen mensen, drie jaar eerder waren het er nog 1,2 miljoen. Dat komt door de groeiende economie, zegt het SCP.      

Alleenstaande moeders met minderjarige kinderen, mensen in de bijstand en niet- westerse migranten lopen het grootste  risico op armoede. Daarvan is sprake als er niet genoeg is voor basisbehoeften, ontspanning of bijvoorbeeld een sport.

Het SCP houdt 1139 euro per maand voor alleenstaanden,1550 euro voor stellen en 1850 euro voor stellen met kinderen aan. Wie daar 2300 euro per jaar tekort op komt, wordt als arm bestempeld.

Meer plaats voor fietsen op station

De treinstations krijgen er 25.000  plaatsen bij om fietsen te parkeren. Amsterdam Centraal krijgt er de meeste parkeerplekken bij. In een parkeerkelder onder het IJ zal plaats zijn voor 4000 fietsen. 

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft dat gemeld aan de Tweede Kamer. In juli trok ze voor dit doel 100 miljoen euro uit. Regionale en lokale overheden leggen daar 245 miljoen euro bij.
Met dat geld worden verder stallingen verbouwd en fietsroutes aangepast. Bij Bijlmer Arena komen 1400 nieuwe fietsplekken en Rotterdam en Heerlen krijgen er elk 1000 plaatsen bij.  

Lager opgeleiden helpen ander meer 

Negen op de tien Nederlanders helpen wel eens een ander, maar laagopgeleiden doen dat meer dan hoogopgeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, I&O Research en de regionale omroepen.    

Van de lager opgeleiden zegt 41% iemand elke dag of wekelijks te helpen, bij hoogopgeleiden is dat 28%. Vooral zwaardere hulpvormen, als douchen of wassen of iemand gezelschap houden, doen laagopgeleiden meer.      
 58% van de Nederlanders zou ook wel meer willen doen voor anderen. Van de  mensen die nu niets doen, zegt 60% dat niemand hen vraagt om hulp. Een op de vijf mensen heeft er geen zin in.