Nieuwsoverzicht 27-11-2018

Syriër die maanden vastzat in terminal Kuala Lumpur op weg naar Canada. Kabinet wil binnen vijf jaar af van onbewaakte spoorovergangen. Dat en meer in het Nieuwsoverzicht van vandaag.

Syriër die maanden vastzat in terminal Kuala Lumpur op weg naar Canada

Een Syrische vluchteling die zo'n acht maanden bivakkeerde op een luchthaven in Maleisië wordt opgenomen door Canada. Zijn advocaat zegt dat Hassan al-Kontar onderweg is naar Vancouver.

De laatste weken zat hij in detentie. Daarvoor bracht Kontar maanden door op de luchthaven, waarbij hij voor eten afhankelijk was van personeel van het vliegveld. Op sociale media maakte hij mensen deelgenoot van zijn leven, met beelden waarop hij zich waste en scheerde in een van de toiletten van terminal 2 op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur.

Kontar wilde aanvankelijk naar Ecuador vliegen, maar hij kreeg daarvoor geen toestemming. Ook Cambodja en uiteindelijk Maleisië wilden hem niet het land in laten. Gisteren is hij, met een tussenstop in Taiwan, alsnog op een vlucht gezet richting Vancouver.

Kabinet wil binnen vijf jaar af van onbewaakte spoorovergangen

Het kabinet wil binnen vijf jaar een einde maken aan onbewaakte spoorwegovergangen. Er mogen geen slachtoffers meer vallen door het ontbreken van spoorbomen en bellen.

De staatssecretaris wil daarover snel afspraken maken gemeenten, provincies, belangverenigingen en spoorbeheerder ProRail. Ook komt er een bemiddelaar die moet zorgen dat bestuurlijke processen niet te traag verlopen.

Roep om verplichte verzekering voor zzp'ers steeds luider.

De druk op het kabinet om met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te komen voor zzp'ers neemt steeds verder toe. De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA komen gezamenlijk met een motie waarin ze minister Koolmees oproepen er werk van te maken.

Volgens de Kamer van Koophandel is nu 73 procent van de zzp'ers niet verzekerd. Dat komt door de hoge kosten. De premies kunnen oplopen tot 700 euro per kwartaal en zzp'ers zijn bang dat ze zich zo uit de markt prijzen.