Kow Kiest

7: De Kamervoorzitter

NTR

Kow praat met de Kamervoorzitter in haar rol als nummer 2 op de lijst van de Partij van de Arbeid. Hij snijdt met haar de vrouwenrechten aan, maar Khadija Arib verbreedt het onderwerp tijdens het interview dat Kow met haar had. Dit is de voorlaatste aflevering. Morgen, woensdag 15 maart gaat Kow stemmen. Ook daar zal hij verslag van doen in de laatste aflevering. Dan zullen we het weten...

Wie is Khadija Arib?

Khadija Arib is een Marokkaans-Nederlandse politica van de Nederlandse Partij van de Arbeid (Hedami, 1960). Sinds 19 mei 1998 is ze, op een periode van drie maanden in 2006/2007 na, namens die partij lid van de Tweede Kamer. Ze werd op 13 januari 2016 voorzitter van de Tweede Kamer. Daarvoor was ze vanaf 12 december 2015 waarnemend voorzitter.

Het interview van Kow met Khadija Arib ging onder meer over vrouwenrechten. Een belangrijke voorvechtster in Nederland was Aletta Jacobs. Zij was het eerste meisje in Nederland dat mocht studeren aan een universiteit. Ze studeerde voor arts en werd na haar examen dokter in Amsterdam. Maar zij heeft ook bijgedragen aan de invoering van het algemeen kiesrecht voor vrouwen. Door haar is er veel veranderd in Nederland. Maak kennis met Aletta Jacobs in deze video.

Net in Nederland was vorige week op werkbezoek bij de NOS in Den Haag en in de Tweede Kamer. De redacteuren hebben verslag gedaan van die dag.