Kow Kiest

Verkiezingsdag

NTR

Het is 15 maart 2017, een feestelijke, maar ook wel een spannende dag. Hoe gaat Nederland verder vanaf morgen. Kow brengt voor de allereerste keer in zijn leven zijn stem uit. Hij heeft er lang over nagedacht op wie hij stemt. Gaat hij ons vertellen op wie?

Een eeuw kiesrecht voor mannen en vrouwen

Het interview van Kow met Khadija Arib in aflevering 7 ging onder meer over vrouwenrechten. Toevallig begint met deze verkiezingen ook de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland. Dat wordt twee jaar lang gevierd, omdat er eerst het kiesrecht was voor mannen. En twee jaar later ook voor vrouwen.

Een belangrijke voorvechtster van vrouwenrechten in Nederland was Aletta Jacobs. Zij was het eerste meisje in Nederland dat mocht studeren aan een universiteit. Ze studeerde voor arts en werd na haar examen dokter in Amsterdam. Maar zij heeft ook bijgedragen aan de invoering van het algemeen kiesrecht voor vrouwen. Door haar is er veel veranderd in Nederland. Maak kennis met Aletta Jacobs in deze video.

Net in Nederland was vorige week op werkbezoek bij de NOS in Den Haag en in de Tweede Kamer. De redacteuren hebben verslag gedaan van die dag.