Nederland is een monarchie

Nederland is een monarchie

NTR

Nederland is een monarchie. Wij hebben een koning. Toch zouden sommigen mensen liever een president hebben, zoals in de Verenigde Staten. Die kun je tenminste kiezen. En na een paar jaar vervangen...

Volledige tekst

Nederland is een constitutionele monarchie en ons staatshoofd is dus een koning: Koning Willem Alexander van Oranje Nassau. Vóór Willem Alexander was zijn moeder Beatrix de koningin. Als oudste zoon mocht Willem Alexander zijn moeder opvolgen op de troon. Nederland heeft namelijk een érfelijk koningschap. 
De monarchie van de Oranjes begint in 1815, als Willem I onze eerste Nederlandse koning wordt. Bij zijn inhuldiging krijgt hij een speciaal voor hem gemaakte hermelijnen koningsmantel. En na Willem I draagt iedere volgende koning of koningin deze mantel bij de inhuldiging. 
Net vóórdat Koningin Juliana wordt  ingehuldigd, is de mantel opnieuw gemaakt omdat het origineel té veel versleten was. De mantel staat symbool voor de voortgang van de monarchie. Hoe de opvolging van de koningen is geregeld, staat precies beschreven in de grondwet: "Het koningschap wordt érfelijk vervuld door de wettige opvolgers van Koning Willem I, prins van Oranje Nassau." 
Er zijn mensen in Nederland die liever een presidént zouden hebben in plaats van een koning. Omdat een president wordt gekózen, door het volk. In de Verenigde Staten hebben ze bijvoorbeeld een president. Een gekozen staatshoofd zou beter bij Nederland passen omdat wij een democratie zijn, vinden sommigen. Een president kun je na 4 jaar vervangen, door verkiezingen. Aan een koning of koningin zit je heel veel jaren vast. 
Maar, als we iets willen veranderen aan de positie van ons staatshoofd, moet de grondwet veranderd worden. En daarover moet dan wél eerst worden gestemd. Twee-derde van de het parlement, dat is Eerste- en Tweede Kamer moeten voor afschaffing van de monarchie zijn. Op dit moment is de kans niet groot dat er iets gaat veranderen, omdat het koningshuis erg populair is. 
Nu is Willem Alexander onze koning, maar eens zal ook hij opgevolgd worden en hebben we een nieuwe koningin, Amalia.