Verder studeren met Besan

Tips van vrienden

NTR

Het is volgens mij belangrijk om je vrienden, kennissen en familieleden te laten weten dat je een studie zoekt. Ze kunnen jou helpen en tips geven. Misschien heeft een van hen ervaring met een soortgelijke opleiding, of kennen ze iemand die je meer kan vertellen. Het is altijd handig om dit te delen, je weet maar nooit waar het toe leidt.

Zelf heb ik dat ook gedaan. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen. Je krijgt een goed beeld van jezelf als je je ouders en vrienden vraagt hoe zij jou zien. Wat vinden zij jouw beste eigenschappen? Verzamel hun antwoorden en combineer ze met jouw eigen inzichten.

Een van mijn vriendinnen is momenteel bezig met een studie. Zij heeft mij verder op weg geholpen door een paar tips met mij te delen:

1.      Denk goed na over wat jouw doelen en ambities zijn. Als je die niet kent, is het moeilijk een passende studie te kiezen.

2.      Zoals Heba al verteld heeft, is er op internet veel te vinden over studies. Kies een opleiding die echt past bij jouw doelen en ambitie. Vind je het dan nog steeds moeilijk? Doe de interessetest.

3.      Praat met een Nederlandse studiekeuzeadviseur. Deze mensen zijn specialist in het geven van advies over studies en of jouw keuze reëel is.

4.     Zoek contact met het UAF. Als je vluchteling bent, kunnen zij jou verder helpen. Wat het UAF is en wat zij voor jou kunnen doen, zie je in de volgende aflevering.