Verder studeren met Besan

Wat is een schakeljaar?

NTR

Als je een nieuwkomer in Nederland bent en verder wilt studeren, kan het zijn dat je een schakeljaar moet volgen. Wat houdt een schakeljaar in?

Met de schakelopleiding hoger onderwijs kun je in een jaar tijd doorstromen naar het hbo. Een schakeljaar is dus een soort voorbereidingsjaar.

Toelatingseisen

Het schakeljaar wordt aangeboden aan cursisten die niet uit Nederland komen. De volgende toelatingseisen gelden:

·        Je taalniveau in het Nederlands is minimaal B1.

·        Je hebt in land van herkomst een opleiding afgerond die vergelijkbaar is met minimaal het Nederlandse havo of mbo 4.

·        Je beheerst het Engels op minimaal niveau A2.

·        Je beschikt over goede computervaardigheden.

·        Je bent van plan een opleiding te gaan volgen in het hoger onderwijs in Nederland.

De vakken

De vakken die je volgt tijdens het schakeljaar zijn afhankelijk van de opleiding die je wilt volgen en de bijbehorende toelatingsexamens, maar meestal volg je de volgende vakken: Nederlands, Engels, wiskunde, biologie, geschiedenis, natuurkunde en scheikunde.

Aan het eind van het schakeljaar heb je kennis van de Nederlandse taal op staatsexamen niveau NT2-II. Ook weet je wat studeren in Nederland inhoudt: onder andere hoorcolleges, presentaties, groepsopdrachten. Je bent hierdoor beter in staat een opleiding in het hoger onderwijs succesvol te doorlopen.

Waar kan ik een schakeljaar volgen?

Als je op deze link klikt, vind jij een lijst van onderwijsinstellingen die een Schakeljaar aanbieden. Neem contact op met de contactpersoon bij de onderwijsinstelling voor meer informatie.

Certificaat

Met het certificaat van het schakeljaar samen met je bewijs NT2-B2 (Staatsexamen programma 2) kun je toegelaten worden tot de Nederlandstalige bacheloropleidingen.