Verder studeren met Besan

Terugblik op de zoektocht

NTR

Tijdens mijn zoektocht naar een voor mij geschikte studie heb ik veel geleerd. Natuurlijk zijn het algemene stappen die iedereen kan gebruiken om tot een eigen keuze te komen. Ik heb veel informatie verzameld, ook details die ik op de webpagina’s bij mijn vlogs plaats. Maar je kunt het natuurlijk ook op je eigen manier doen.

Verschillende soorten opleidingen

Als je op de universiteit gaat studeren, kun je kiezen uit een opleiding in voltijd, deeltijd of duaal. Wat is het verschil? En wat past bij jou?

 

Studeren in voltijd
Hierbij volg je elke dag lessen of colleges, loop je stages en doe je aan zelfstudie. Er wordt van je verwacht dat je gemiddeld 40 uur per week besteedt aan je studie.

Studeren in deeltijd
Een andere optie is studeren in deeltijd. Je gaat vaak in de avonduren naar de hogeschool of universiteit. Hierbij combineer je je studie met werk en privéleven. Je hebt geen recht op studiefinanciering als je een studie in deeltijd volgt.

Een duale opleiding volgen
Bij een duale studie wordt studeren en een betaalde baan afgewisseld of gecombineerd. Anders dan bij deeltijd, vullen werk en studie elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Je hoeft geen stage te lopen. Als je werkt, ben je werknemer en krijg je een salaris. Je hebt recht op studiefinanciering voor de studietijd. Op de universiteit betekent duaal studeren meestal dat je studie wordt verlengd met een jaar werken in de praktijk.

Studielink

Om je te kunnen inschrijven voor een opleiding in Nederland moet je een Studielink-account hebben. Daarvoor heb je een DigiD nodig. 

Meer over Studielink? Kijk hier.