Clipphanger

Wie staat er vooraan in de file?

NTR

In 1955 was de eerste file in Nederland nog een heuse bezienswaardigheid. Tegenwoordig is het bijna een bezienswaardigheid als er ergens geen file staat.
De meeste files hebben een duidelijke oorzaak. Soms gaat het om wegwerkzaamheden. Of om een ongelukkig ongeval. Maar het grootste gedeelte ontstaat gewoon door capaciteitsgebrek: te weinig asfalt. Of: te veel auto’s, dat ligt maar net aan je politieke voorkeur.
Maar de raarste file is... de spookfile. Die heeft niks te maken met spookrijders, want die staan juist nooit in de file. De spookfile is een file die op het eerste gezicht geen duidelijke oorzaak heeft. Maar wat gebeurt er dan? Eerst rijden de auto’s nog allemaal lekker door. Maar 1 automobilist zit een klein beetje te slapen, komt iets te dicht in de buurt van zijn voorligger, en moet wat afremmen. De auto’s daarachter doen hetzelfde, maar omdat iedereen telkens iets later reageert, moet er steeds harder geremd worden. Uiteindelijk is er dan 1 die stilstaat. Steeds meer auto’s moeten daarachter stoppen, en daar heb je je file.
De veroorzaker van die spookfile heeft zelf maar een paar seconden oponthoud gehad. Dus terwijl hij al aan de eettafel aanschuift, schuiven er honderden mede-automobilisten achter zijn file aan. Eet smakelijk!