dt met JP

xtc-koffieshopje

NTR

Je kunt nog zoveel spellingscheckers op je tekst afvuren maar ‘Het is gebeurd’ en ‘het is gebeurt’ worden allebei goedgekeurd. Alleen de eerste schrijfwijze is goed, maar hoe weet je dat zeker?

Vandaag daarom het ezelsbruggetje der ezelsbruggetjes in de Nederlandse taal: ‘t kofschip, oftewel ‘t fokschaap, oftewel pokkeschoft, oftwel uitschuifkip oftewel t kofschiptaxietje oftewel t XTC-koffieshopje. Want zo noemen we de regel tegenwoordig.

Met het XTC-koffieshopje maak je de verleden tijd en de voltooide tijd van werkwoorden, dus alleen als het gebeurde of gebeurd is. Je gebruikt daarvoor een supersimpel drie-stappenplan:

Maak de stam van het werkwoord. Fietsen wordt Fiets
Kijk naar de laatste letter van die stam: in dit geval is dat een –s. Is die laatste letter een van de medeklinkers in het xtc koffieshopje, dan maak je de verleden en voltooide tijd met een t. Ik fietste, wij fietsten, ik heb gefietst.

Ik doe er nog eentje, nu met het werkwoord Duwen.
Maak de stam van het werkwoord. Duwen wordt Duw.
Kijk naar de laatste letter van die stam: in dit geval is dat een –w. Die laatste letter zit NIET in ‘t XTC-koffieshopje, dus maak je de verleden tijd met -de en de voltooide tijd met een d. Dus: ik duwde en ik heb geduwd.
De regel werkt altijd: juichen, stam juich, wel xtc-koffieshopje, dus ik juichte en ik heb gejuicht.

Verhuizen, stam verhuiz, geen xtc-koffieshopje, dus ik verhuisde en ik ben verhuisd, (je moet natuurlijk wel die z even in een s veranderen)

En relaxen, stam relax, wel xtc-koffieshopje, dus ik relaxte, en ik heb gerelaxt.

Nu begrijp je ook wat er gebeurd is met gebeuren in ‘het is gebeurd’. Jawel: gebeuren, stam gebeur, geen xtc-koffieshopje, en daarom het gebeurde, en het is gebeurd.

Dus: Op zoek naar de juiste d of t? Gebruik dan XTC en THC!