Clipphanger

Waarom is de VN opgericht?

NTR

Al sinds jaar en dag wordt er op aarde gevochten. En dan niet alleen om de laatste appel op de fruitschaal, maar ook op grote schaal: OORLOG.
Toen de Eerste Wereldoorlog eenmaal voorbij was werd de Volkenbond opgericht. Dat eeeeh, ging toch niet helemaal goed, de Volkenbond viel uit elkaar en we kregen de Tweede Wereldoorlog te verduren. En toen die ellende eenmaal achter de rug was werden de Verenigde Naties opgericht, om als beschaafde en intelligente landen onder elkaar conflicten op te lossen door te praten. Diplomatie! Geen kogels, maar babbels.
Inmiddels zijn 193 landen lid van de Verenigde Naties, en dat zijn eigenlijk alle landen ter wereld behalve Luilekkerland en kookeiland. Wanneer er toch ergens oorlog dreigt te komen, dan is dat een zaak voor de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad kan sancties instellen tegen landen, en zelfs militair ingrijpen. En dan komen de blauwhelmen in actie.
Ondanks de Verenigde Naties zijn er sinds 1945 toch nog talloze grote en kleine conflicten geweest in de wereld. Maar daarom is het maar goed dat we de VN hebben. Want hoe harder honden blaffen, hoe minder ze bijten.