Koning Willem-Alexander

NTR

Willem-Alexander is de koning van Nederland. Op 20 april 2013 volgt hij zijn moeder Beatrix op als staatshoofd. Hij is dan 46 jaar.
Willem-Alexander heet voluit Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Als hij geboren wordt op 27 april 1967 krijgt het kleine prinsje gelijk allerlei titels: Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg. Willem Alexander heeft twee broers: Constantijn en Friso, die in 2013 overlijdt na een ski-ongeluk in Oostenrijk.
Als kind vindt Willem-Alexander het niet altijd leuk om kroonprins te zijn. Als zoon van de koningin moet je je altijd netjes gedragen. Ook vindt hij alle fotografen en journalisten soms lastig.
De jonge Willem-Alexander gaat naar school in Baarn, Den Haag en ook nog even in Engeland. Op zijn achttiende gaat hij bij de Marine om zijn dienstplicht te vervullen. Als marinier vaart hij de hele wereld over. Als hij daarmee klaar is gaat hij geschiedenis studeren in Leiden. Na zijn afstuderen gaat Willem Alexander zich voorbereiden op het koningschap. Hij haalt zijn militaire vliegbrevet en verdiept zich in allerlei maatschappelijke en economische vraagstukken. Zo leert hij veel over wat er speelt in de wereld.
Willem-Alexander is getrouwd met Maxima Zorreguieta. Samen hebben ze drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane.

Koning Willem-Alexander vertegenwoordigt Nederland als hij naar het buitenland gaat. Hij is aanwezig bij allerlei evenementen en gaat op werkbezoek bij bedrijven en organisaties. En als er iets bijzonders of ergs gebeurt in Nederland is het de taak van de koning om de mensen te feliciteren of juist te steunen.