Clipphanger

Waar komt hagelslag vandaan?

NTR

Ruim een eeuw geleden verschijnt er in de Nederlandse pers een advertentie met maar 1 woordje: ‘Hagelslag?’ Hagelslag is dan nog geen broodbeleg. Het woord wordt wel gebruikt voor ‘neerslag in de vorm van hagel’. En dat is precies waar de directeur van een Amsterdamse dropjesfabriek de naam vandaan haalt voor zijn ‘nieuwste en fijnste delicatesse voor brood en beschuit’: deze heerlijke witte korrels met een zoete anijssmaak. Hmmmm…. hagelslag?

Pas 5 jaar later wordt de chocoladehagelslag geïntroduceerd. En zoals dat gaat, als de smaken chocola en anijs het tegen elkaar op moeten nemen, dan wint de chocola natuurlijk altijd. De oorspronkelijke hagelslag staat nu bekend als anijshagel en het kleine chocoladebroertje mag zichzelf hagelslag noemen. Al zeggen onze Zuiderburen liever ‘chocoladekorrels’ of ‘muizenstrontjes’. Eet smakelijk!

Muizenstrontjes komen niet uit muizenkontjes, maar gewoon uit een machine. Van cacao, melkpoeder en suiker wordt chocola gemaakt. Daar worden lange slierten van getrokken. Die worden gekoeld en in kleine stukjes gehakt. Er gaat een mooi suikerlaagje omheen zodat ze lekker zoet worden en goed gaan glimmen. En er wordt hagel voorspeld, dus is het hoog tijd om te gaan strooien!