• Net In Nederland
    • Voorpagina
    • Video's
    • Thema's
    • Artikelen
    • Over Net In Nederland
    • Privacy
  • New to the Netherlands
    • HOMEPAGE
    • NOS News
    • Videos
    • Themes
    • Articles
    • About New to the Netherlands
  • هولندا الآن
    • الصفحة الرئيسية
    • نشرة أخبار إن أو إس
    • فيديوهات
    • مواضيع
    • مقالات
    • حول هولندا الآن
  • Like ons op Facebook!
  • Nederlands →   English →

    العربية →

Zoek
Let op:  Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social' aan te vinken. Waarom is dit nodig?

Hoe worden stroopwafels gemaakt?

NTR
4 november 2016
  1. Alle video's
  2. Nederlands eten

De stroopwafel. Een typisch Hollandse koek die 200 jaar geleden in Nederland al gemaakt werd. In Gouda, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, waren in de 19de eeuw wel honderd stroopwafelbakkers. In die tijd werden ze armenkoeken genoemd omdat ze werden gemaakt van oude koeksnippers en deegresten. Ik ben benieuwd hoe ze nu worden gemaakt. Hoofdingrediënten zijn allang geen oude koek- en deegresten. Hoofdingrediënten van nu zitten in deze silo's. 40.000 kg bloem en 40.000 glucosestroop en 40.000 kg suiker. In deze ruimte wordt het deeg van de wafels gemaakt. Via deze buizen komt de ingrediënten rechtstreeks uit de silo's zo in de deegkneder terecht. Gelukkig zitten er wieltjes onder de bak want 150 kg til je niet zomaar ff. De bak wordt automatisch opgetild en omgekieperd in de verdeelmachine. Het deeg zakt in vormpjes zodat er deegrollen ontstaan. Hieronder worden met een heel dun ijzertje steeds plakjes vanaf gesneden, die komen op een lopende band terecht en die gaat richting het wafelijzer. Van boven en onder duwen de hete ijzers tegen elkaar. De wafels moeten 1 minuut in de oven van 250 graden. Als de wafels gebakken zijn, worden de randjes er in 1 klap afgesneden. De wafels zijn nu mooi rond. Ze worden tegen het mes aangeduwd en zo doormidden gesneden. Kijk, dit begint al ergens op te lijken. Maar om er een echte stroopwafel van te maken moet er eerst iets tussen: de stroop. De stroop wordt hier gemaakt in de stroopkokerij. Nou moet de stroop nog tussen die wafeltjes komen. Dat gebeurt hier. Even voorproeven. Beetje heet. Zo kan je ze ook niet inpakken. Ze moeten eerst worden afgekoeld in de koelcel. Zo wordt iedere minuut 240 wafels gebakken. Dat zijn er 14000 per uur. In de koelcel is het 20 graden. In 20 minuten tijd zijn de koeken afgekoeld. Het ruikt lekker hierbinnen joh. Wanneer de stroopwafels verpakt zijn, gaan ze het magazijn in. Klaar om vervoerd te worden naar winkels. Deze gaan ook naar Frankrijk, Duitsland, Turkije, zelfs Japan. Ook daar zijn ze gevallen voor de Hollandse lekkernij. Gas erop Marijn. Weer stroopwafel.

Meer Nederlands eten

  • VluchtelingenWerk Nederland belangenbehartiging

    25 feb 2021

  • Het UAF ondersteunt studenten

    25 feb 2021

  • Ogen van Moria

    Aflevering 2

    24 sep 2020

  • Bloody Marie

    Scène Amal

    16 sep 2020

  • Andere Tijden in de klas

    Vaccinaties tegen ziektes

    9 sep 2020

  • Nederland in de jaren 70

    Van hippies tot krakers

    2 sep 2020

  • Clipphanger

    Wat was apartheid?

    11 aug 2020

  • Het Offerfeest 2020

    Hoe film je jouw verhaal voor het Offerfeest 2020?

    9 jul 2020

  • Oproep 'Het Offerfeest 2020'

    6 jul 2020

  • Ook Hier. Ervaringen van Racisme

    Aflevering 5

    24 jun 2020

  • alle afleveringen

Nederlands

Voorpagina →

English

Homepage →

العربية

الصفحة الرئيسية →

Televisieprogramma's

Bekijken op de site →

Nieuwsbrief

Meld je aan →

Over Net In Nederland

Online platform voor nieuwkomers →