Clipphanger

Waarom steken we vuurwerk af?

NTR

Lawaai maken is een oer-behoefte van de mens, die vooral opspeelt rond de jaarwisseling. Luister maar naar de oude Germanen, die al flink wat herrie maken tijdens het joelfeest in de donkerste dagen van het jaar: met lawaai worden de boze geesten weggejaagd, en met veel licht word het zonnetje aangespoord om weer wat meer te gaan schijnen. En dat werkt, elk jaar weer.
Slimme jongens die Germanen en toch hebben ze ‘het buskruit niet uitgevonden’. Dat gebeurt eeuwen later in China. Daar proberen alchemisten een goedje te brouwen dat voor het eeuwige leven moet zorgen. Maar met een mengsel van salpeter, zwavel en koolstof brouwen ze niet het eeuwig leven, maar juist de onmiddellijke dood (KLABAM!). (don’t try this at home)
Het buskruit waaide over naar Europa vanwege de verschillende contacten tussen de volkeren. Na de knallers kwam er ook siervuurwerk om feestjes van de elite op te luisteren. Vanaf de jaren ’60 doet ook het gewone volk rond oud & nieuw volop mee met de vuurwerkrage. Just for fun, want de boze geesten zijn gelukkig allang verdreven.