Clipphanger

Wat is het verschil tussen na en naar?

NTR

Als je op visite gaat bij je moeder, en je schrijft: ‘Ik ga na mijn moeder’, dan ga je de fout in. Dat je gaat is heel goed, maar hoe je het schrijft niet. Dat moet zijn: ‘ik ga NAARRR mijn moeder’. Rrrrr! Rrrrrr Rustig maar, kindje.

‘Na’ en ‘naar’ zijn allebei voorzetsels, en ze zijn nauw verwant aan elkaar. Eeuwenlang waren ze vrijwel synoniem. Als je ‘na’ in plaats van ‘naar gebruikt’, dan heb je literair gezelschap, want Nicolaas Beets schreef in 1840 nog: ‘de knechts gingen na huis’. Maar ja, dat waren dan ook maar knechts.

Tegenwoordig geven we een richting aan met ‘naar’. Naar huis, naar bed, naar dromenland. En ‘naar’ betekent ook ‘volgens’ of ‘zoals’: ‘naar mijn mening’ en ‘naar aanleiding van’.

‘Na’ is het tegenovergestelde van ‘voor’: ‘voor de koffie’/’na de koffie’. En het betekent ook ‘nabij’: mijn moeder ligt mij na aan het hart. Ah, wat zoet.

‘Ik ga na mijn moeder’ kan trouwens wel juist zijn: als je moeder eerst gaat. ‘Mijn moeder vertrekt nu naar de tennisbaan, en ik ga NA mijn moeder.’ En dat is dus echt heus helemaal niet naar.